pondělí 29. prosince 2008

Vepřová plec na smetaně

Sváteční povánoční neděle si zasloužila uvařit něco složitějšího (pouze časově složitější, jinak je to velmi jednoduché), tak jsem se pustila do falešné svíčkové.

Potřebujeme:
600 g vepřové plece, 300 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel. celer), 1 cibule, 2 lžíce oleje, sůl, mletý pepř, 4 kuličky nového koření, 2 bobkové lisky, 1 lžíce hladké mouky, 250 ml zakysané smetany.

Postup:
Maso osolíme a opepříme. Na tuku v pekáčku osmahneme na kostičky nakrájenou zeleninu, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a maso na ní zprudka opečeme ze všech stran. Přidáme nové koření a bobkové listy, podlijeme horkou vodou a pečeme v horké troubě doměkka (ventilace 190 °C, 90-100 min). Hotové maso vyjmeme, do vypečené šťávy zamícháme mouku rozkvedlanou ve smetaně, povaříme do zhoustnutí a potom rozmixujeme na hladkou omáčku. Maso vrátíme do omáčky a prohřejeme.

Co k tomu: my nejraději těstoviny, ale klasika je samozřejmě houskový knedlík. A pokud se najde citron a brusinky, tak šup s nimi na talíř.

Doba přípravy: cca 3 hodiny

2 komentáře: